Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ. Κύριε Σηφουνάκη, τι ήταν αυτό που όπλισε τα χέρια των 16ρηδων μαθητών με πέτρες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως δυστυχώς στο μυαλό και στην καρδιά αυτών των παιδιών υπάρχει πόνος και οργή και για τον θάνατο του Αλέξη, αλλά και γιατί εδώ και πολλά χρονιά κανείς δεν τους ακούει στα σοβαρά, κανείς δεν κατανοεί και δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τα όσα τους απασχολούν.
Και τους απασχολούν πολλά :
- Από το σχολείο που έχει μετατραπεί σε ανούσιο καταναγκασμό εξετάσεων και ένα μηχανισμό που μετατρέπει την ζωντάνια και την ανάγκη για γνώση σε «παπαγαλία».
- Από το Πανεπιστήμιο που έχει πλέον υποβαθμιστεί και παράγει μαζικά πτυχία χωρίς αξία.
- Από μια αυταρχική  εξουσία που παράγει και αναπαράγει την ρουσφετολογία, την αναξιοκρατία και την διαφθορά.
- Από τον εφιάλτη της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης που χτυπάει την πόρτα κάθε νέου.
Αν και υπάρχουν πολλά ακόμα, μόνο αυτά που επεσήμανα αποτελούν από μόνα τους ένα «εκρηκτικό μίγμα»  που βγάζει την νεολαία στο δρόμο για να φωνάξει και να αγωνιστεί. Για να διεκδικήσει να αλλάξει έστω και λίγο αυτή η ζοφερή πραγματικότητα που ζουν.
Να κοιτάμε λοιπόν το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος είναι τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι νέοι άνθρωποι και η «ηθική, ιδεολογική, πολιτισμική βία» που δέχονται σχεδόν καθημερινά. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη; Με ποιόν τρόπο; Και να υπήρχε τρόπος, γιατί δεν το έκανε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την έκρηξη της νέας γενιάς, όχι απλά δεν μπορούσε να την αποτρέψει, αλλά την προκαλούσε συστηματικά,  με τις επιλογές της και την προκλητική πολιτική της.
Κατ’ αρχήν στο ευαίσθητο για την νεολαία τομέα της ηθικής και της προβολής προτύπων, τι είχε να επιδείξει η δεξιά διακυβέρνηση : Golden boys , νεόπλουτους υπουργούς, συγκαλύψεις σκανδάλων, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, κομματάρχες – ρουσφετολόγους, επιχειρήσεις real estate με μοναχούς και ηγούμενους κ.α.
Παράλληλα η περιβόητη «νέα διακυβέρνηση», έβαλε ως κορυφαία επιλογή της στην Παιδεία, την παράδοση της στους ιδιώτες μέσα από την υποχρηματοδότηση και την πλήρη διάλυση της δημόσιας παιδείας.
Και όσο αφορά τις προοπτικές που πρόσφερε για την αποκατάσταση της νέας γενιάς, αυτές είναι η ελαστικές και κακοπληρωμένες μορφές απασχόλησης, η μαζική ανεργία, η ακρίβεια και το οικονομικό γονάτισμα της Ελληνικής οικογένειας. Για πρώτη φορά στον τελευταίο αιώνα  ένας νέος άνθρωπος αισθάνεται και βλέπει πως η κατάσταση του, οικονομική και επαγγελματική, θα είναι κατά πολύ κατώτερη εκείνης των γονιών του.
Σε ότι αφορά το πρακτικό επιχειρησιακό μέρος που είχε να κάνει, όχι με το ανοίξει τα κεφάλια όσων νέων διαμαρτύρονταν για τον φόνο του Αλέξη, αλλά για την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και την αποτροπή ακραίων και επικίνδυνων περιστατικών (πυρπόληση κτιρίων, σπάσιμο, βιτρίνων, πλιάτσικο) , εκεί αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι και άχρηστοι να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στην δημόσια τάξη.
Όχι μόνο η Κυβέρνηση δεν κατάλαβε τι συνέβαινε με την νέα γενιά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και όταν χρειάστηκε να προστατέψει τους πολίτες από τους «κατευθυνόμενους κουκουλοφόρους» και ακραία περιστατικά, ήταν ανύπαρκτη και χωρίς σχέδιο διαχείρισης μιας έκτακτης κατάστασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης από κανένα; Κανένας δεν παραιτήθηκε, παρά το πρωτοφανές εύρος της εξέγερσης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί να παραιτηθούν, μήπως κατάλαβαν τι συμβαίνει ; Για να κάνεις μια πολιτική κίνηση, πρέπει στοιχειωδώς να καταλαβαίνεις τι γίνεται γύρω σου. Οι άνθρωποι ζουν όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη. Γιατί πραγματικά πρέπει να είσαι «εξωγήινος» για μην καταλάβεις ότι όταν ένας 15χρονος πέσει νεκρός από σφαίρα που προέρχεται από όπλο αστυνομικού στα Εξάρχεια, έρχεται καταιγίδα. Και αντί μέσα σε λίγη ώρα να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας στα κεντρικά σημεία της Αθήνας, ώστε αν κάποιοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για τον νεκρό να το πράξουν, χωρίς να κινδυνέψουν άλλες ανθρώπινες ζωές, αλλά και  περιουσίες, άφησαν ελεύθερο το πεδίο για να δράσουν «περίεργα στοιχεία», που δεν έχουν σχέση ούτε με την νεολαία, ούτε με κομματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Νομίζω ότι αυτή η πρωτοφανής οργή των νέων ανθρώπων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και για τον θάνατο του Αλέξη, καθώς και για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, ανεργία, σκάνδαλα, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας…), είναι πια ποτάμι που θα «καταπιεί» αυτή την  διαλυμένη κυβέρνηση  και το φθαρμένο σύστημα εξουσίας που έχει οικοδομήσει.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι κουκουλοφόροι και γιατί η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια; Ποιους εξυπηρετεί η δράση τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Πάντως σίγουρα δεν είναι «φίλοι» των νέων ανθρώπων που διαμαρτύρονται , αλλά ούτε και των πολιτών, των συνδικάτων και των κομμάτων που κατεβαίνουν συχνά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια, την ανεργία κ.α.
Θα έλεγα ότι τόσο η νέα γενιά, όσο και ο λαός, είναι τα πραγματικά θύματα των κουκουλοφόρων. Και αυτό κυρίως γιατί μετά από κάθε συγκέντρωση ή διαδήλωση, αντί να συζητάμε για τα προβλήματα που έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο, μιλάμε για σπασμένες βιτρίνες, για το πόσες μολότωφ  έπεσαν ή τα πόσα χημικά και δακρυγόνα έριξε η αστυνομία.
Τα μαζικά δημοκρατικά κινήματα, αυτά που άλλαξαν τις κοινωνίες, ήταν χωρίς κουκούλες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποθάλπει τους κουκουλοφόρους για να αποσταθεροποιήσουν το κράτος και να ρίξουν την ίδια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι κουκουλοφόροι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης. Τι από τα δύο ισχύει; Που βρίσκεται η αλήθεια;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι και κουραστικό και ανεύθυνο αυτό το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών.
Μια κρίση και μάλιστα μια σοβαρή κοινωνική κρίση, όπως η παρούσα, δεν αντιμετωπίζονται με χαμηλά αντανακλαστικά και λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι μοιράζοντας τώρα δεκαχίλιαρα η Κυβέρνηση, αντιμετώπισε το πρόβλημα που προέκυψε, τις αιτίες και τις συνέπειες του. Είμαι σαφώς υπέρ των μέτρων για αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, αλλά εδώ χρειάζονται άλλες δραστικές πολιτικές. Πολιτικές και πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη των νέων κατά την είσοδο τους στην αγορά εργασίας. Πολιτικές δραστικές για την άμεση ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με ενίσχυση της έρευνας, ώστε να τα πτυχία να έχουν αξία και να δημιουργηθούν νέοι σύγχρονοι τομείς εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές κ.α.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ πείθει όταν υπόσχεται ότι μπορεί να περιφρουρήσει την δημοκρατία, την ομαλότητα και τις περιουσίες των πολιτών;  Η εικόνα των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων είναι νωπή ακόμη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κίνδυνος με όλα αυτά να «ξεχαστεί» το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να επέλθει λήθη και συγκάλυψη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως ακριβώς έπραξε και για άλλα σκάνδαλα στο πρόσφατο παρελθόν.
Όμως δεν νομίζω ότι ξεχνιέται εύκολα αυτή η απίστευτη υπόθεση. Ήδη ο Κ. Καραμανλής έχει διώξει δύο υπουργούς του για αυτό το θέμα, μετά από σήριαλ και διαρκείς υπαναχωρήσεις και παλινωδίες. Αναμένεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει πάντα εν ισχύ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και η οποία θα επανακατατεθεί με ακόμα περισσότερα στοιχεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες εξελίξεις εκτιμάτε ότι είναι πιθανόν να δρομολογηθούν από εδώ και στο εξής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πάντα πλέον είναι πιθανά και αναμενόμενα. Ο κ. Καραμανλής είναι με την πλάτη στο τοίχο και ήδη οι δελφίνοι ακονίζουν τα μαχαίρια.
Όμως αυτό είναι υπόθεση της Συντηρητικής Παράταξης το τι θα πράξει.
Το ζητούμενο είναι να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και κυρίως με ομαλό τρόπο η θητεία αυτής της απερίγραπτης και ανίκανης κυβέρνησης.  Αυτό πια είναι και το αίτημα της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ο τόπος χρειάζεται νέα πορεία. Χρειάζεται νέα, προοδευτική και αποτελεσματική κυβέρνηση.